Wettelijke verplichtingen
Reglementering rond werkhervatting
Als je werknemer het werk hervat na een langdurige afwezigheid, moet je als werkgever de volgende reglementeringen in acht nemen:
- de codex over het welzijn op het werk beschrijft het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet meer kan uitoefenen (hoofdstuk VI van boek I, titel 4, artikelen I.4-72 tot I.4-82);
- de wet van 3 juli 1978 (voornamelijk de artikelen 31, 31/1 en 34) betreffende de arbeidsovereenkomsten. Deze wet bepaalt de gevolgen voor de arbeidsovereenkomst in geval van arbeidsongeschiktheid, gedeeltelijke werkhervatting of definitieve arbeidsongeschiktheid.
Verplichtingen van de werkgever
De welzijnswet bepaalt dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor het opzetten van:
- het interne beleid voor werkhervatting,
- individuele re-integratietrajecten, en
- re-integratieplannen voor de werknemers die het werk hervatten.
Werkhervatting in de privé-/openbare sector
De aanpak voor een hervatting is dezelfde voor de privé- en openbare sector, maar de concrete uitvoering in de openbare sector gebeurt door andere structuren en diensten dan in de privésector. Raadpleeg de brochure Werkhervatting na langdurige afwezigheid wegens medische redenen – Preventie en re-integratie op de website van de FOD Werkgelegenheid voor meer informatie over de regelgeving.
In geval van een beroepsziekte of arbeidsongeval is het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) verantwoordelijk. Je vindt alle nuttige informatie op de website van FEDRIS.