Beroepsziekte of beroepsgerelateerde ziekte ?
Een ziekte die je oploopt op je werk, is niet noodzakelijk een beroepsziekte. Is burn-out een beroepsziekte of een werkgerelateerde ziekte?
Wat is een beroepsziekte?
Een beroepsziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door een factor in je werkomgeving of door activiteiten die je uitvoert voor je beroep. Een ziekte geldt als beroepsziekte wanneer jij als werknemer meer blootgesteld wordt aan deze schadelijke invloed dan de algemene bevolking. Ten slotte moet de schadelijke factor volgens de algemeen aanvaarde medische kennis als ziekteveroorzaker erkend zijn.
Meestal worden beroepsziekten veroorzaakt door blootstelling aan fysieke en chemische gevaren. Het duurt vaak maanden of jaren voordat ze zich ontwikkelen. Een klassiek voorbeeld is stoflong bij mijnwerkers.
Het lijstsysteem
In België bestaat er een officiële lijst van erkende beroepsziekten waarvoor je een vergoeding kunt krijgen. Die lijst is bij koninklijk besluit vastgelegd en wordt regelmatig bijgewerkt.
Een ziekte wordt als een beroepsziekte beschouwd als ze voldoet aan de criteria vermeld in de wet. Als werknemer moet je bewijzen dat je lijdt aan de ziekte op de lijst, en dat je blootgesteld geweest bent aan het beroepsrisico van de ziekte waarvan je het slachtoffer bent. Als je die twee dingen kunt bewijzen, is er een onweerlegbaar verband tussen jouw blootstelling aan de risicofactor en de schade die je opgelopen hebt.
Je vindt de lijst van beroepsziekten in België op de website van Fedris, het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s.
Het open systeem
Het is niet uitgesloten dat je door je beroep toch een ziekte kunt krijgen die niet opgenomen is in de lijst van erkende beroepsziekten. Om een vergoeding te krijgen voor een ziekte die niet in de lijst voorkomt, moet je drie dingen bewijzen:
- dat je een ziekte hebt die bepalende en rechtstreeks veroorzaakt is door je beroep,
- dat je blootgesteld bent aan een beroepsrisico, en
- dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen je ziekte en je blootstelling aan dat beroepsrisico.
Wat is een werkgerelateerde ziekte?
Op 13 juli 2006 (BS 1/09/2006) werd het begrip ‘werkgerelateerde ziekte’ in de Belgische wetgeving ingevoerd. Dat begrip is belangrijk omdat het Fedris in staat stelt om dit soort ziekten op te sporen en te voorkomen dat ze verergeren.
Terwijl een beroepsziekte rechtstreeks veroorzaakt wordt door een specifieke beroepsfactor, heeft een werkgerelateerde ziekte meerdere oorzaken. Je werk is daar maar eentje van. De wet bekijkt een ziekte als werkgerelateerd wanneer je door je beroep meer dan de algemene bevolking blootgesteld wordt aan een schadelijke invloed die een gedeeltelijke oorzaak voor je ziekte vormt.
Is burn-out nu een beroepsziekte of een werkgerelateerde ziekte?
De wetenschap is het niet eens over een precieze definitie van burn-out. Alle wetenschappelijke studies zijn het er wel over eens dat burn-out een werkgerelateerd syndroom is, maar dat andere persoonlijke aspecten of omstandigheden in de privésfeer ook een rol kunnen spelen.
Op verzoek van de oud-minister van Sociale Zaken, Maggie De Block, heeft Fedris burn-out als werkgerelateerde ziekte erkend. Daarom is het nu mogelijk om een begeleidingstraject te organiseren voor werknemers die zich in een vroeg stadium van burn-out bevinden.