You are here:
Homepagina Herstellen Financiële steun Je inkomen garanderen bij arbeidsongeschiktheidJe inkomen garanderen bij arbeidsongeschiktheid
Wanneer je als gevolg van je burn-out niet kunt werken, moet je wel een paar dingen in orde brengen om je inkomen te garanderen.
Werknemers
Arbeidsongeschikt
Ben je door ziekte of ongeval niet in staat om je werk uit te voeren, dan wordt je arbeidsovereenkomst geschorst. In een eerste periode blijft je werkgever je loon uitbetalen: dat is het gewaarborgd loon. Houdt je arbeidsongeschiktheid langere tijd aan, dan krijgt je een vervangingsinkomen. Dat wordt uitbetaald door je ziekenfonds, op basis van je verplichte ziekteverzekering.
Ben je om gezondheidsredenen niet meer in staat om te werken, dan moet je:
- je werkgever onmiddellijk van je toestand op de hoogte brengen,
- je werkgever binnen de voorziene termijn een medisch attest bezorgen,
- je indien nodig onderwerpen aan het onderzoek van een controlearts, en
- bij langere afwezigheid het ziekenfonds verwittigen via een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid. De termijn voor arbeiders is 14 dagen. Voor bedienden bedraagt de termijn 28 dagen.
Termijn en bedrag van de uitkering
Het gewaarborgd loon is hetzelfde als je normale loon. Tijdens het eerste jaar arbeidsongeschiktheid (de periode van ‘primaire arbeidsongeschiktheid’), na de periode van gewaarborgd loon, krijg je een uitkering van je ziekenfonds. De uitkering bedraagt 60% van het begrensde brutoloon.
Ziekenfonds
In België moet je je aansluiten bij een ziekenfonds. Alleen op die manier kan je gebruikmaken van de verplichte verzekering tegen ziekte en invaliditeit. Je mag zelf een ziekenfonds kiezen.
In België heb je via de regeling van de verplichte ziekteverzekering toegang tot kwaliteitsvolle verzorging. De ziekteverzekering neemt immers de kosten van een heleboel zorg op zich: raadplegingen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten enzovoort. In bepaalde gevallen betaalt ze alles terug (het volledige officiële tarief), in andere gevallen een deel.
Om geneeskundige verzorging voor zo veel mogelijk mensen betaalbaar te maken, zijn er verschillende maatregelen die je kosten kunnen verlagen: een verhoogde tegemoetkoming, de maximumfactuur, de derdebetalersregeling enzovoort.
Zelfstandigen
Moet of wil je je professionele activiteit onderbreken omwille van een ziekte, dan kan je een beroep doen op een vervangende ondernemer. Die neemt je zaak tijdelijk over. Deze vervanging is mogelijk voor een periode van maximum 30 dagen per jaar.
Dit maximum van 30 dagen geldt niet als:
- je tijdelijk arbeidsongeschikt of invalide bent,
- je met moederschapsrust bent, of
- je zorgt voor een ernstig ziek kind of een terminaal ziek familielid.
In die gevallen wordt de vervangingsperiode afgestemd op je ziekteverloop.