Voor zelfstandigen
Ben je zelfstandig en moet je stoppen met werken door stress of burn-out? Ook voor jou zijn er sociale voorzieningen:
- een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid, en/of
- een vermindering of vrijstelling van sociale bijdragen.
Neem contact op met je ziekenfonds (uitkeringen) en je sociaal verzekeringsfonds (sociale bijdragen): zij kunnen je helpen. We vermelden hieronder de grote lijnen van de regelingen.
Uitkering wegens arbeidsongeschiktheid
Om recht te hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering moet je door een dokter arbeidsongeschikt verklaard zijn. De dokter moet:
- vaststellen dat je om gezondheidsredenen niet in staat bent om je zelfstandig beroep uit te oefenen, en
- een ‘getuigschrift van arbeidsongeschiktheid’ voor je invullen.
Het getuigschrift is een specifiek formulier, aan te vragen bij je ziekenfonds of te vinden op zijn website.
Het ingevulde formulier bezorg je aan de adviserend arts van je ziekenfonds. Dat kan via de post, maar je kunt het formulier ook afgeven op het kantoor van je ziekenfonds. Dan krijg je gewoonlijk een ontvangstbewijs.
Let op: je moet het getuigschrift bezorgen binnen de 14 dagen na het begin van je arbeidsongeschiktheid. Ben je te laat, dan loop je het risico dat je een lagere uitkering krijgt.
Het ziekenfonds onderzoekt je aangifte en kijkt of je voor een uitkering in aanmerking komt.
Meer informatie vind je…
- Bij je ziekenfonds,
- bij je sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, en
- in de rubriek Arbeidsongeschiktheid van zelfstandigen op de website van het RIZIV.
Terug aan de slag?
Wil je terug (voltijds of deeltijds) aan de slag na een periode van arbeidsongeschiktheid met uitkeringen? Bespreek dat dan vooraf met je ziekenfonds. Je mag niet opnieuw beginnen werken zonder toelating van je adviserend arts!
Vermindering/vrijstelling van sociale bijdragen als zelfstandige
Als je arbeidsongeschikt wordt, daalt je inkomen aanzienlijk. Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen die berekend zijn op basis van je inkomen van 3 jaar geleden. Word je arbeidsongeschikt, dan zijn je bijdragen in verhouding vaak veel te hoog. Daar kan je sociaal verzekeringsfonds iets aan doen.
Je kunt je sociaal verzekeringsfonds vragen om je voorlopige bijdragen te verminderen tot één van de wettelijke drempels. Neem zeker contact op met je sociaal verzekeringsfonds: het zal je begeleiden.
Kan je je sociale bijdragen helemaal niet meer betalen? Ook hier weer: neem contact op met je sociaal verzekeringsfonds. Je kunt vragen om je te laten vrijstellen van betaling.
Bij deze vrijstelling hoort wel een waarschuwing: tijdens de kwartalen waarvoor je vrijgesteld bent van betaling, bouw je geen pensioenrechten op. Je bouwt immers enkel pensioen op voor de kwartalen waarvoor je je sociale bijdragen effectief betaald hebt.