Voor je fysieke welzijn
Moderne studies, bijvoorbeeld van het Franse Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm), tonen aan dat er een verband is tussen hoe fit je bent in je hoofd en hoe goed je je voelt in je lichaam. Verzorg dus je lichaam om ook je geest in de watten te leggen.
Fysiek welzijn is…
Fysiek welzijn kan je definiëren als een goede lichamelijke gezondheid, waarbij ook aan alle basisbehoeften van het lichaam voldaan is. Je voelt je ‘fysiek goed’ wanneer je gezond bent, fit bent en voldoende te eten hebt.
Wat kan je doen?
Beweeg genoeg
Voldoende beweging is van cruciaal belang voor je lichaam – en voor je geest. Het Inserm noteerde de volgende fysieke effecten:
- aangepaste spierspanning,
- verbeterde conditie,
- aanmaak van hormonen en neurotransmitters die een geluksgevoel geven: endorfine, noradrenaline, dopamine en serotonine, en
- lichamelijk plezier.
Tegelijk merkten de onderzoekers van het Inserm ook psychologische effecten op. Voldoende bewegen:
- biedt afleiding en onderbreekt je gepieker,
- verlaagt je angsten,
- maakt dat je je bekwaam voelt,
- geeft je een beter zelf- en lichaamsbeeld, en
- geeft je ook een positiever beeld van andere mensen.
Het loont dus de moeite om een sport te zoeken die je bevalt, de trap te nemen in plaats van de lift, of elke dag de hond uit te laten. Heb je een zittend beroep, sta dan af en toe recht en loop eens rond, bijvoorbeeld om een drankje te halen.
Eet gezond
Nog zo’n klassieker: je bent wat je eet. Ook daar is echt iets van aan. De stoffen die je aan je lichaam voedt, zijn de bouwstenen waarmee het aan de slag moet. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, en verse, onbewerkte producten zijn het gezondst.
Kant-en-klare maaltijden bevatten vaak teveel zout en suiker. Je maakt dus beter je eigen eten klaar – ook dat is trouwens beweging…
Slaap genoeg
Voel je je overdag moe en futloos? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg geslapen. Nochtans is je slaap de periode waarin je lichaam en geest zichzelf herstellen. Onze slaap heeft vier fasen, waarvan er twee extra belangrijk zijn voor onze gezondheid:
- De diepe slaap: daarin herstelt het lichaam van de inspanningen die het overdag geleverd heeft.
- De REM-slaap: in deze fase zijn de hersenen erg actief. Ze verwerken de informatie die ze overdag ontvangen hebben en doen een overdracht van het korte- naar het langetermijngeheugen.
Te weinig slaap leidt dus niet alleen tot vermoeidheid. Het kan ook andere onprettige gevolgen hebben, zoals concentratie- en geheugenproblemen, besluiteloosheid en stemmingswisselingen.
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig, maar voor een volwassen mens ligt het aantal noodzakelijke uren tussen 6,5 en 10.