Voor je sociale welzijn
Menselijk welzijn is complex: behalve fysiek en mentaal, wil een mens het ook sociaal goed hebben. Niet toevallig staat dat sociale element ook in de definitie van ‘gezondheid’ volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Piramide van Maslow
Vaak geciteerd is de behoeftepiramide van Abraham Maslow. Maslow zag 5 verschillende niveaus van menselijke behoeften, waarvan de lichamelijke behoeften het basisniveau vormen. Merk op dat de daaropvolgende niveaus sociaal zijn:
- Biologische behoeften (eten, drinken, zuurstof, warmte…)
- Veiligheid en zekerheid, die je opzoekt in een groep
- Sociaal contact, vriendschap, liefde
- Erkenning en waardering die je vindt binnen een groep
- Zelfontplooiing, ondersteund door je sociale milieu
Volgens Maslow zoek je als mens stapsgewijs aan deze behoeften te voldoen. Pas als je eten en drinken hebt, ga je op zoek naar veiligheid; pas als je je veilig voelt, zoek je sociaal contact, enzovoort. Of dat echt zo scherp te stellen is, kunnen we niet wetenschappelijk bewijzen. Maar wat wel duidelijk is, is dat het invullen van sociale behoeften cruciaal is voor het welzijn van een mens.
Wat kan je doen?
Sociaal welzijn draait om de mate waarin je je goed voelt en opgenomen bent in de maatschappij waarin je leeft. Het is waarschijnlijk de factor die je als individu het minst in de hand hebt. Je sociale welzijn hangt in grote mate af van objectieve economische factoren. Je levenskwaliteit is beter als je op de volgende zaken kan rekenen:
- waardig werk,
- voldoende inkomen,
- een (t)huis,
- toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, en
- vrije tijd.
De mate waarin we geld, erkenning, zekerheid enzovoort belangrijk vinden, verschilt van mens tot mens (en van cultuur tot cultuur). Maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger wanneer ze deelnemen aan de maatschappij. Het is waarschijnlijk ook voor jou best om je niet te isoleren.