Federaal netwerk mentale gezondheid @ werk
Wie maakt deel uit van het federaal netwerk?
Federale overheidsinstellingen die een impact hebben op het werkingsgebied.
Volgende instellingen maken deel uit van het federaal netwerk: FOD Sociale Zekerheid (SZ), FOD Werk, Arbeid en Sociaal Overleg (Werk), Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s (FEDRIS), FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (Volksgezondheid), Hoge Gezondheidsraad (HGR), Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ), federaal Planbureau, FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA).
Wat is het werkingsgebied?
Het federaal netwerk richt zich op werk gerelateerde psychosociale problemen, met aandacht voor zowel preventie, opsporing, herstel en re-integratie.
Wat zijn de doelstellingen?
- Dit federale netwerk richt zich in hoofdzaak op de uitwisseling van relevante informatie. De leden informeren elkaar over opdrachten en initiatieven. Zij delen de resultaten van projecten en onderzoek.
- Daarnaast beoogt het federaal netwerk een betere coördinatie van de initiatieven. Daartoe tracht het een globale visie te ontwikkelen op de verschillende fasen: preventie, opsporing, herstel en re-integratie. De leden raadplegen elkaar alvorens nieuwe initiatieven op te zetten, of het nu gaat om het opstarten van een project of om communicatie. Het doel is de krachten te bundelen en te streven naar een geïntegreerde aanpak van de problematiek en hierover op gecoördineerde wijze te communiceren.
- Aanbevelingen: indien nuttig, aanbevelingen formuleren voor onze respectievelijke instanties of de politieke vertegenwoordigers.
- Communicatie: input leveren voor de website
"www.ikvoelmegoedophetwerk.be".
Hoe gaan we samenwerken?
Een kwaliteitsvol evenwicht vinden tussen werk en privéleven, verbeteren van het welzijn op het werk, van werkbaar werk, het ontwikkelen van een holistische benadering over alle fasen (preventie, opsporing, herstel en re-integratie) heen: al deze elementen maken deel uit van de principes van het federaal netwerk. Binnen het federaal netwerk delen we kennis die ons toelaat om dit thema op een transversale manier op te volgen en om toekomstige opportuniteiten in kaart te brengen.
Het federaal netwerk is geïnteresseerd in het verzamelen van cijfers en het monitoren van onderzoek en trends. Het netwerk neemt een actieve rol op en draagt zo bij aan een duurzaam en toekomstgericht socialezekerheidsstelsel. In het kader van een cultuur van opvolging en evaluatie zijn we geïnteresseerd in kwantitatieve en kwalitatieve analyses om de problematiek beter te begrijpen en het gevoerde beleid te evalueren. Onze werking draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt.
Wat staat er in het regeerakkoord?
Thema’s zoals stress en burn-out, evenwicht tussen werk en privéleven, en werkbaar werk zijn centrale bekommernissen van de regering. Burn-out is uitdrukkelijk opgenomen in het regeerakkoord. Het federaal netwerk beschouwt het regeerakkoord als leidraad voor het bepalen van zijn werkingsgebied.
"De strijd tegen stress en burn-out blijft belangrijk en wordt verder gevoerd, in samenwerking met de sociale partners. De ervaring die werd opgebouwd bij de recente (piloot)projecten door de Nationale Arbeidsraad wordt daarbij meegenomen.”
De FOD Werk is de actor in ons netwerk die betrokken is bij de projecten van de Nationale Arbeidsraad (NAR). We bekijken hoe we de resultaten kunnen integreren in onze werking. De voltooiing van de projecten werd uitgesteld wegens de corona-epidemie. We bekijken, samen met de sociale partners, hoe de resultaten van de projecten kunnen worden geïntegreerd op de website “www.ikvoelmegoedophetwerk.be”.
Wat staat er in de beleidsbrief?
De federale bevoegdheden op dit gebied zijn momenteel verdeeld over verschillende instellingen. Het doel is deze krachten te bundelen en te streven naar een geïntegreerde aanpak van dit vraagstuk en hierover op gecoördineerde wijze te communiceren. In dit kader heeft de FOD Sociale Zekerheid een " Federal Network Mental Health @ work " opgericht, waaraan alle bevoegde federale instellingen deelnemen. Dit netwerk richt zich in de eerste plaats op de uitwisseling van relevante informatie, maar streeft ook naar een betere coördinatie van de initiatieven. Een informatiewebsite over dit onderwerp wordt gezamenlijk beheerd (www.ikvoelmegoedophetwerk.be) met als doel alle relevante federale informatie op één plaats te centraliseren. Deze website zal worden bijgewerkt en verder ontwikkeld.
Hoe gaan we communiceren?
Het federaal netwerk blijft de website "www.ikvoelmegoedophetwerk.be" onderhouden en updaten. Ons doel is om op de website de informatie te verzamelen die onder de federale bevoegdheden valt en die een impact heeft op een van de fases van het holistisch traject. Naast strategische en inhoudelijke expertise is het daarom noodzakelijk om een netwerk met communicatieprofielen samen te brengen in de vorm van een subwerkgroep.