De veerkrachtige zelfstandige (Unizo-Integraal-Liantis)
De veerkrachtige zelfstandige - Preventie van stress en burn-out bij zelfstandige ondernemers (Unizo – Integraal – Liantis)
Zelfstandige ondernemers zijn gepassioneerd bezig met hun onderneming. Stress en burn-out loeren dan soms om de hoek. In 2016 leed een kwart van alle zelfstandigen in invaliditeit aan arbeidsgerelateerde psychosociale aandoeningen. Met ondersteuning van minister van Sociale Zaken Maggie De Block verenigen zelfstandigenorganisatie UNIZO, opleidingsinstelling Integraal en dienstengroep Liantis zich om deze maatschappelijke uitdaging aan te pakken.
Met het pilootproject willen ze zoveel mogelijk zelfstandige ondernemers ondersteunen en versterken om stress en burn-out te voorkomen en te bestrijden. Concreet focust het project zich onder meer op een brede sensibiliseringscampagne, specifieke tools, opleidingen, ontbijtsessies en individuele begeleidingen. Dit alles op maat van de zelfstandige ondernemer en onderbouwd door recent wetenschappelijk onderzoek.
Met dit pilootproject willen de drie betrokken partijen ook het beleid ondersteunen. Het project biedt immers de kans om een traject uit te dokteren dat past binnen het concept van het gezondheidsbudget, zoals aangehaald in de recente beleidsnota’s van minister Maggie De Block. De initiatiefnemers zullen de resultaten van het project ten slotte promoten en waar mogelijk duurzaam verankeren binnen organisaties die actief zijn in het werkveld van zelfstandige ondernemers.
Info: Karel Van den Eynde – 0475 56 75 63 – karel.vandeneynde@liantis.be(link sends e-mail)
Transcriptie van"De veerkrachtige zelfstandige (UNIZO-Integraal-Liantis)"
De veerkrachtige zelfstandige
Danny van Assche (UNIZO) en Philip van Eeckhoute (LIANTIS)
DVA: we zijn een project opgestart om burn-out bij zelfstandige ondernemers aan te pakken.
Op zich is dat een behoorlijk probleem want zelfstandigen blijven altijd maar doorgaan.
We merken ook dat zelfstandigen een heel pak ziektedagen minder opnemen dan werknemers.
Koen Camerlynck (ondernemer): Je hebt je de laatste maanden leeg gewerkt.
Ik zei: “Ik moet bij mijn zaak zijn”, en zij vroeg “Waarom?” Het is bijna evident dat een baas de eerste en de laatste is.
PVE: als wij in het kader van dit project een bevraging hebben gedaan bij de zelfstandige ondernemers, dan blijkt dat een kleine helft zichzelf een te grote werkdruk toemeet en stel “Ik heb daar last van”.
Daarom is het de hoogste tijd dat wij, samen met de mensen van UNIZO, dat probleem echt aanpassen.
Campagnevideo Burnouting
Vrouw: En nog iets, als zelfstandige zijt ge altijd in perfecte gezondheid.
Griep, stress, vermoeidheid, burn-out? Verzinsels.
Zodra ge uw BTW nummer hebt bestaat dat niet meer.
DVA: hoe gaan we dat concreet doen? UNIZO heeft meer dan 275 lokale ondernemersverenigingen waar ondernemers samenkomen en samen van elkaar kunnen leren en samen problemen bespreken.
Dit is een van de zaken die we daar absoluut naar voren willen schuiven.
PVA: het startschot is gegeven begin deze zomer met de lancering van de website burnouting.
be waar ondernemers ook terecht kunnen om een zelfscan te doen.
Wij hebbe bij LIANTIS al een toolkit om burn-out bij werknemers te bestrijden.
We zijn die aan het uitbouwen, we zijn die aan het verbreden, zodat ook mensen met een zelfstandige activiteit daar de vruchten van kunnen plukken.
DVA: we hebben iet alleen het digitale, de website, maar we gaan nu ook naar de mensen toe.
Er zijn nu al een drietal lerende netwerksessies geweest, waarbij men kan leren hoe men bepaalde signalen kan interpreteren.
Men kan de scan invullen maar men kan tegelijkertijd ook weten dat bepaalde zaken of gevoelens kunnen wijzen op een burn-out.
Het hele project van burn-out bij zelfstandigen is net om hen er attent op te maken dat ze voorzichtig moeten zijn.
Ze moeten signalen leren herkennen, om er ook iets aan te kunnen doen, om te vermijden dat ze in die burn-out vallen.
In het Storybook van dit project vind je meer informatie over achtergrond en context, doelstellingen en concrete resultaten.
In de zip file vind je verschillende instrumenten van en over het project zoals preventie-instrumenten, gebruikte methodologie, posters, flyers, …
Om de integratie van de verschillende acties ter versterking van de preventie van arbeidsgerelateerde mentale aandoeningen te stimuleren, is een "geïntegreerd preventiekader" ontwikkeld. De projectcoördinatoren werd gevraagd hun proefproject in dit kader te positioneren. U vindt dit document hieronder.