Orientez-moi (Waalse Overheidsdienst SPW)
Medefinanciering door de minister van de Waalse Overheidsdienst.
Als onderdeel van de preventie van werkgerelateerde psychische aandoeningen wil de Waalse Overheidsdienst (SPW) een begeleidingsnetwerk opzetten dat bestaat uit interne deskundigen om ambtenaren die lijden aan burn-out door te verwijzen en te begeleiden. Dit netwerk zal de primaire preventie binnen de organisatie versterken.
De werknemers kunnen zich in alle discretie tot één contactpunt richten. Het doel is om een eerstelijns luisterend oor te bieden om het verzoek van de werknemer beter te begrijpen en hem de juiste begeleiding te kunnen bieden. Deze begeleiding zal worden verzekerd door het netwerk dat een gemeenschappelijk interventiebeleid heeft gedefinieerd en dat met name de bestaande instrumenten binnen de organisatie mobiliseert (beoordeling van competenties, psychosociale follow-up, hulp aan zorgbehoevenden, gepersonaliseerde sociale bijstand, verzoening, bemiddeling, professioneel heroriëntatiegesprek, coaching, ...).
Het project beoogt de werknemers van de Waalse Overheidsdienst een gecoördineerde en multidisciplinaire hulp aan te bieden.
Info: Emmanuelle Rappe – 081 33 35 68– emmanuelle.rappe@spw.wallonie.be(link sends e-mail)
Transcriptie van " Orientez-moi (Waalse Overheidsdienst SPW)"
Service public de Wallonie (SPW) stelt voor : Orientez-moi
Sylvie Marique (secretaris-generaal van SPW)
Bij dit project was het voor onze administratie van fundamenteel belang om een telefoonlijn met de naam “Orientez-moi” op te zetten.
Onze medewerkers kunnen op dit nummer terecht met hun vragen over de problemen die ze op het werk ondervinden.
Er wordt naar hen geluisterd in alle vertrouwelijkheid.
Via deze telefoonlijn worden ze naar de juiste dienst bij onze administratie verwezen.
Onze administratie huldigt het principe om al in een vroeg stadium zoveel mogelijk te doen en om dus preventief in plaats van curatief te werken.
Daarom vonden we een telefoonlijn een goed idee.
Zo kunnen onze medewerkers hun vragen stellen en worden ze meteen naar de juiste plek verwezen.
Emanuelle Rappe (Hoofd van de directie Human Resources)
We dachten dat dit de psychosociale belasting zou verminderen.
Het project houdt in dat we één enkele toegangsdeur maken, met één enkel telefoonnummer.
Het is de bedoeling dat mensen niet meer op verschillende plaatsen hoeven te gaan aankloppen.
Via de telefoonlijn “Orientez-moi” worden ze meteen geholpen.
We wilden dat ze onmiddellijk te horen kregen: “dit is de dienst die uw vraag kan beantwoorden of die uw probleem kan behandelen.
”
Er komen verschillende soorten vragen binnen, want stress en burn-outs zijn vaak aan heel uiteenlopende factoren toe te schrijven.
Vragen zoals: “Ik ervaar stress op het werk, met wie kan ik contact opnemen?” of “Ik heb het moeilijk om mijn werk en mijn gezinsleven op elkaar af te stemmen.
Bestaan daar oplossingen voor?” “Kan ik van thuis uit werken of zijn er andere verlofregelingen waarvan ik kan gebruik maken?” Achter stress en burn-outs gaat een hele brede problematiek schuil.
We verwachten dan ook heel uiteenlopende vragen.
Sylvie Marique (secretaris-generaal van SPW)
Dit project streeft ernaar om een netwerk op te zetten met alle actoren die bij het welzijn binnen onze administratie betrokken zijn.
We hebben onze kans gegrepen toen de federale minister van Volksgezondheid een oproep voor de indiening van kandidaturen deed.
Interessant aan dit project is dat het volledig intern tot stand is gekomen.
De teams van de hr-directie hebben het project van a tot z uitgewerkt.
Ze hebben de mensen van het management samengebracht, maar ook alle actoren die bij de hele welzijnsketen van onze administratie betrokken zijn.
In het Storybook van dit project vind je meer informatie over achtergrond en context, doelstellingen en concrete resultaten.
In de zip file vind je verschillende instrumenten van en over het project zoals preventie-instrumenten, gebruikte methodologie, posters, flyers, …
Om de integratie van de verschillende acties ter versterking van de preventie van arbeidsgerelateerde mentale aandoeningen te stimuleren, is een "geïntegreerd preventiekader" ontwikkeld. De projectcoördinatoren werd gevraagd hun proefproject in dit kader te positioneren. U vindt dit document hieronder.