Secundaire preventie van burn-out bij OISZ (Fedris)
Actie om burn-out te voorkomen! Het proefproject biedt de personeelsleden van de openbare instellingen van sociale zekerheid (OISZ) die in een vroeg stadium aan burn-out lijden, een begeleidingstraject aan.
Dit flexibele en geïndividualiseerde traject omvat verschillende zorgmaatregelen die zowel op de persoon gericht zijn (via "stressklinieksessies", psychische-lichamelijke sessies, cognitieve-emotionele sessies, ...) als op de werkomgeving (via informatie over arbeidsrecht, welzijnswetgeving, via de organisatie van een multidisciplinaire vergadering met de werkgever). Dit traject is ontwikkeld door Fedris, met een wetenschappelijke samenwerking, in het kader van de secundaire preventie.
Het doel is om de betrokken medewerkers in staat te stellen aan het werk te blijven of hun werk snel te hervatten. Het project beoogt ook de haalbaarheid en geldigheid te bevestigen van een begeleidingstraject voor werknemers die worden bedreigd door of lijden aan een vroeg stadium van burn-out.
Info: Libby Saeys (nl) – 02 272 21 72 – Libby.Saeys@fedris.be(link sends e-mail) of Eric Mazuy (fr) – 02 272 21 15 – Eric.Mazuy@fedris.be
Transcription de " Secundaire preventie van burn-out OISZ (Fedris)"
FEDRIS Projecten OISZ
Naar een secundaire preventie van burn-out binnen de OISZ
Ingrid Leroux (Diensthoofd onderzoek en ontwikkeling):
Fedris is het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s.
Het is een openbare instelling van de sociale zekerheid, die met arbeidsongevallen en beroepsziekten belast is.
Ook preventie behoort tot onze opdrachten.
Onze Wetenschappelijke raad werkt al lang rond burn-outs.
Dankzij deze inspanningen konden we in januari 2019 van start gaan met een project voor de secundaire preventie van psychosociale risico’s en dus in hoofdzaak burn-outs.
Dit project is bedoeld voor de privé-sector, voor bepaalde sectoren die een bijzonder risico inhouden.
De OISZ zijn het al gewend om de krachten te bundelen voor bepaalde projecten.
Toen Maggie De Block de projectoproep uitschreef zagen zij hierin een fantastische kans.
Deze instellingen worden namelijk volop gemoderniseerd en gereorganiseerd.
Hun personeel kunnen ondersteunen en snel kunnen helpen wanneer zich problemen voordoen, dat leek hen een geweldige kans op het vlak van welzijn op het werk.
Caroline Dendoncker (psycholoog verantwoordelijk voor het pilootproject burn-out):
We hadden drie hoofddoelstellingen voor het project: een netwerk van ervaren burn-out specialisten opzetten, tools ontwikkelen om burn-outs doeltreffend op te sporen en een begeleidingstraject voor de werknemers uitstippelen.
Deze drie doelstellingen werden gehaald.
Er is een netwerk van actoren opgezet dat functioneert.
Wanneer een werknemer vi azijn begeleidende geneesheer zijn preventieadviseur psychosociale aspecten of zijn bedrijfsarts een screening aanvraagt, kan hij tot het traject worden toegelaten en dit van begin tot einde doorlopen.
Shana Vrancken (psycholoog verantwoordelijk voor het pilootproject burn-out):
Eerst gaat de werknemer zich aanmelden samen met een artsof een preventieadviseur.
Dan ontvang Fedris die aanmelding en nadien gaat de werknemer op diagnosegesprek bij een psycholoog.
Dan gaat de psycholoog in gesprek treden en kijken of hij een vroegtijdig stadium van burn-out vaststelt die gerelateerd is aan het werk of dat er iets anders gaande is.
Indien de diagnose past binnen het kader van het project hier bij Fedris, wordt een begeleidingstraject voorgesteld.
Dit is volledig individueel, modulair, bepaalde dingen worden doorlopen bij sommigen, bij anderen niet.
Het traject wordt volledig aangepast aan de noden die de persoon heeft.
In de zip file vind je verschillende instrumenten van en over het project zoals preventie-instrumenten, gebruikte methodologie, posters, flyers, …
Om de integratie van de verschillende acties ter versterking van de preventie van arbeidsgerelateerde mentale aandoeningen te stimuleren, is een "geïntegreerd preventiekader" ontwikkeld. De projectcoördinatoren werd gevraagd hun proefproject in dit kader te positioneren. U vindt dit document hieronder.